Magyar Alkotóművészek Háza

Magyar Alkotóművészek Háza

Magyar Alkotóművészek Háza

Hírek

Elhunyt Csizmadia Emil festőművész-restaurátor

Életének 89. évében elhunyt Csizmadia Emil festőművész-restaurátor – közölte a művész családja. Temetéséről később intézkednek.

          1929-ben született a Somogy megyei Bedegen (ma Bedegkér). A budapesti Iparrajz Iskola díszítőfestő szakán szerzett érettségi után elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát. Tanulmányai során mesterei Pór Bertalan, Barcsay Jenő, Pap Gyula voltak.

Külföldön - főként Olaszországban - a hatvanas években több nemzetközi díjat nyert. Festőként kezdetben tanári-oktatói munkája mellett alkotott, majd 1979-től festő-restaurátorként dolgozott.
Erőssége az arcképfestés volt, egyházi és közintézmények számára számos portrét készített, többek között Mindszenty József és Paskai László portréit, de az Állatorvostudományi egyetem rektorainak portrésorozata is a nevéhez fűződik.

           Restaurátori munkáit egyebek között az Esztergomi Bazilika, Budapesten az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és a szekszárdi Belvárosi Templom őrzik. 

              Munkásságát több kiállítás, tárlat is fémjelzi. Képei állami és egyházi intézményekben, valamint magángyűjteményekben találhatók.